M A N I E R
this site the web

Aν...

Αν νιώθεις ξεριζωμένος στον ίδιο σου τον τόπο, είναι γιατί το Σύστημα σου στερεί τη ζωή και την αξιοπρέπεια.
Αν νιώθεις ευάλωτος, μετέωρος και αδύναμος, είναι γιατί εκχωρείς τη Δύναμή σου και την Τύχη σου σε προστάτες (τους πολιτικούς και το κράτος), γιατί φοβάσαι να ορίσεις εσύ τη ζωή σου.
Αν νιώθεις ανασφαλής, είναι γιατί συνήθισες να είσαι κλεισμένος στα κλουβιά που χωθήκαμε (μπροστά στην τιβί σου ή τον υπολογιστή σου) και να μην εμπιστεύεσαι κανένα.
Αν νιώθεις εξαπατημένος, είναι γιατί πόνταρες τη ζωή σου σε
στημένο παιχνίδι, και αν ακόμα πηγαίνεις πάσο και γυρεύεις να στηριχθείς σε νέους απατεώνες, είναι γιατί έχεις γίνει δούλος του φόβου.
Αν αφήνεις το φόβο να σε κυριεύει, είναι γιατί ξέμαθες να ελπίζεις.
Αν η ζωή σου έχει γίνει μίζερη, είναι γιατί άφησες το χρήμα να διαφεντεύει τη ζωή σου, γιατί άφησες όλες σου τις σχέσεις να γίνουν ιδιοτελείς.
Αν κανείς δεν σέβεται πια τον διπλανό του, είναι γιατί ξεχάσαμε τους βασικούς κανόνες κοινής συμβίωσης και ευπρέπειας.
Αν πιστεύεις ότι η αστυνομία και οι φασίστες θα σου λύσουν τα προβλήματα συμβίωσης με τους γείτονές σου μετανάστες, είναι γιατί διαρκώς απωθείς την αλάνθαστη διαίσθηση (αν όχι γνώση) ότι κι αυτοί είναι μέρος του σάπιου Συστήματος που καταδικάζεις (ίσως μάλιστα το πιο σάπιο, εγκληματικό, νταβατζηλίδικο και μαφιόζικο – οι αποδείξεις βρίσκονται παντού για όποιον έχει μάτια για να δει κι αυτιά για ν' ακούσει).
Αν πάνω απ' όλα νιώθεις Έλληνας, είναι γιατί το Σύστημα σε παραμορφώνει σε άνθρωπο χωρίς ιδιότητες, είναι γιατί ο κόσμος γύρω σου γκρεμίζεται και ψάχνεις απεγνωσμένα για καταφύγιο στην εθνική σου ταυτότητα.
Αν δεν γουστάρεις τους ξένους, είναι γιατί συνεχώς σου φέρνουν στο νου εικόνες πολέμου, καταστροφής, ανέχειας και πόνου, είναι γιατί φοβάσαι μην καταλήξεις κι εσύ μετανάστης σε ξένη γη, μακριά απ' την οικογένειά σου και τους φίλους σου, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, φτωχός και ανυπεράσπιστος, ευάλωτος στις ορέξεις των αφεντικών και τον τσαμπουκά – βία των αστυνομικών.
Αν θα ΄θελες την καθημερινότητα και τη ζωή σου οργανωμένη με μια παραπάνω δόση ησυχίας, τάξης και ασφάλειας, είναι γιατί το Σύστημα σπέρνει συνεχώς και αδιακρίτως το χάος και την καταστροφή, είναι γιατί τίποτα δεν μένει όρθιο μπροστά στην επέλασή του.
Αν η φτώχεια σου σφίγγει το λαιμό, είναι γιατί ξέχασες πώς είναι να πολεμάς.
Αν έχεις ακόμα μια στάλα ανθρωπιάς, είναι γιατί κάτι μέσα σου (κάτι κοινό σε όλους τους ανθρώπους) αντιστέκεται στην αποκτήνωση και την εξαχρείωση.
Υ.Γ.1: Όπου «Σύστημα», βάλε το διαρκές κυνήγι του κέρδους, την αρπαγή και την λεηλασία, τον ανελέητο ανταγωνισμό όλων εναντίον όλων, τη βία και τη μισαλλοδοξία, τον αχαλίνωτο ατομισμό, την ελευθερία χωρίς όρια, την λατρεία του χρήματος, του εμπορεύματος και της ταχύτητας, την απομόνωση και την αποξένωση, τους διαχωρισμούς και τους αποκλεισμούς με βάση τη φυλή, το έθνος, τη θρησκεία και το φύλο, το ξερίζωμα, την ανηθικότητα, την ανεντιμότητα και τη διαφθορά, την ιεραρχία και την κυριαρχία πάνω στον άνθρωπο και τη φύση.
Υ.Γ.2: Δεν σου λέω κάτι καινούριο, το ξέρω. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μου άλλωστε. Απλά σου υπενθυμίζω αυτά που όλοι μας απωθούμε κάτω από τους τόνους μιας εκβιαστικής και βίαιης καθημερινότητας, μιας ζωής γεμάτης επιλογές υπό πίεση. Δώσε χώρο στο βίωμα, το συναίσθημα, τη διαίσθηση· κι αυτά λογική σκέψη και γνώση είναι. Είναι καιρός να ξανασκεφτούμε τον ίδιο μας τον εαυτό και τις σχέσεις μας, την ίδια μας την ιστορία.[απο  ''λαμπε ρατ''*]             Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...